Piac üzemeltetés

2015. április 21-től Termelői piac nap az Élelmiszerpiacon

A Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt, mint a mezőkövesdi Élelmiszer Piac üzemeltetője felhívja az őstermelők, kistermelők és vásárlók figyelmét, hogy 2015. április 21-től kezdődően a mezőkövesdi Élelmiszer Piacon keddi napokon TERMELŐI PIAC napot hirdet meg, az alábbi feltételekkel (a piac rendeletben meghatározott nyitva tartása szerint):

1. Keddi napokon árusítási lehetőséget csak olyan termelők részére biztosítunk akik

– őstermelői vagy

– kistermelői igazolvánnyal rendelkeznek

és az előállított termékek származási helye Mezőkövesd 40 km-es vonzáskörzetén belül található.

2. Árusításra csak olyan élelmiszer (zöldség, gyümölcs, gomba, tejtermék, tojás méz, hús, hal, fűszernövény, feldolgozott termékek lekvárok, szörpök, pékárú) kínálható, amit az őstermelő vagy kistermelő saját maga állított elő, termelt meg. Nyers gyümölcs, zöldség növény- védőszeres kezelésére előírt élelmezés – egészségügyi várakozási ideje letelt.

3. Az árusított mennyiség nem haladhatja meg a Kistermelői élelmiszer termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV.30) FVM rendelet 1. sz mellékletben meghatározott heti mennyiségéket.

4. Nem árusítható a termelői piaci napon olyan termék, mely a magyarországi viszonyok között nem terem meg (pl: banán, narancs, mandarin, kiwi, stb).

5. Az árusítás megkezdése előtt az őstermelői, kistermelői igazolványokat a piac felügyelőnek be kell mutatni, az árusítani kívánt termékekről mennyiség feltüntetésével listát kell készíteni, amit másolatban a piac felügyelő részére át kell adni (listán szerepeltetni kell a termelő nevét, címét, termelés, előállítás helyét, regisztrációs számot is).

6. Az árusítás egyéb feltételei: 2015. április 21-én, 2015. április 28-án, 2015. május 5-n és 2015. május 12-én a városi piac és vásár fenntartásának, használatának és rendjének szabályozásáról szóló Mezőkövesd Város Önkormányzatának 39/2005. (XII.01) ÖK számú rendeletében meghirdetett napidíjak 10%-t kell megfizetni. 2015. május 19-től kezdődően a fenti rendelet szerint meghatározott napi díjak érvényesek.

7. Az árusítás során betartandó jogszabályok listája, megtalálható a piac felügyelőnél és a Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt honlapján.

Várjuk mind a termelők, mind a vevők megjelenését!

Az árusítás során az alábbi jogszabályok betartása kötelező érvényű a piac résztvevői számára:(a jogszabály címére kattintva, a jogszabály teljes szövege pdf formátumban olvasható)

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. Törvény

A vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szól 55/2009 (III.13) kormányrendelet.

Kistermelői élelmiszer termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV.30) FVM rendelet.

A helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer- biztonsági feltételeiről szóló 51/2012 (VI.8) VM rendelet.

A vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999 (XI.26) EüM rendelet.

A 107/2011. (XI.10) VM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termesztett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról.

– Az élelmiszer – higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet.

Kiadó üzlethelyiségek:

A Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt határozatlan időre szóló bérleti szerződés útján hasznosításra ajánlja az alábbi üzlethelyiségeket:

– a Piaccsarnokban lévő 15,53 m2 területű üzlethelyiséget, valamint a 6,25 m2 területű pavilont.

Az üzlethelyiségek megtekinthetőek Marczis László díjbeszedővel történt időpont egyeztetést követően. Időpont egyeztetés telefonon a 06 30/812-3906 telefonszámon vagy személyesen piaci napokon a helyszínen.

Bérleti díj összege 2.551 Ft/m2/hó +áfa Mezőkövesd város Önkormányzatának 39/2005 (XII.01) ÖK rendelete szerint

Piacok üzemeltetésének Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt-vel kapcsolatos története

A Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt 2004. január 1-től vette át a városi piac és vásár üzemeltetési feladatot a megszűnt VVSZ-től. Érdeklődés hiányában a vásár szervezés 2007. december 31-től határozatlan időre felfüggesztésre került . A városi piac jelenleg két területen működik a városban. A város nyugati részén található a használtcikk piac, amely heti egy alkalommal, szerdai napokon üzemel. A városközpontban az autóbusz állomás mögötti területen helyezkedik el a zöldséges piac mely keddtől-szombatig minden nap várja a vásárlókat. Helyben szokásos módon csütörtöki és szombati napokon települ ki a kereskedők nagy része.

Az új piaccsarnok és Agrár Innovációs Központ tervét a Városi Önkormányzat készíttette el. 2007. évben elkészült a beruházás első része, megépült az Agrár Innovációs központ, majd 2011. évben a második ütemben megépült a Piaccsarnok. Az Agrár innovációs központ földszinti üzleteiben hústermékeket vásárolhatnak, az emeleti irodákban a Falugazdászok várják az ügyfeleket. A Piaccsarnok épületében zöldség, gyümölcs és tejtermékek árusítása történik. A büfésoron hurka, kolbász, lángos, pékárú várja a vásárlókat.

Piaccsarnok lefedése

A Piaccsarnok nyitott részeinek lefedésével kapcsolatos munkák 2014. augusztus 12-én kezdődtek meg, a lefedett épület ünnepélyes átadására 2014. október 11-én került sor.

Üzemeltetéssel, bérleti szerződés kötéssel kapcsolatosan az alábbi telefonszámon kérhető felvilágosítás:

Ügyfélszolgálat Telefon E-mail
  +36 49 505 145  

A Piaccsarnok átadását követően, 2011. október 1-től a zöldség, gyümölcs termékek árusítása az új épületében folytatódik. Várjuk a Kedves Vásárlókat! Néhány kép az új épületről:

A Piacsarnok épülete kívülről

A Piaccsanok épülete és az Agrár innovációs központ bejárata

Fedett asztalsor a főbejárattal szemben

Pavilonok az asztalsor mögött

Tejárusító asztalok

A Pecsenyesütő új üzlete

Pihenőhely

Mezőkövesd Város Önkormányzatának rendelete a piaci díjszabásokról megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

Ök. rendelet